Als samenwerking en volledig vertrouwen de kernwaarden zijn van teamwork...
Dan worden dit soort dingen mogelijk!
Tussen de kerstdiners door mocht ik d.m.v. deze elementen dan ook voor de allereerste keer op onze driejarige Amor zitten & iedereen had hierbij zijn of haar eigen rol:
Doordat Liberty relaxed bleef dooreten bleef Amor dit ook rustig doen. Doordat Noa onze Duitse Herder blafte en ging rennen bracht ze mij direct met mijn aandacht in het hier en nu.
Heerlijk om op deze manier ervaringsgericht te mogen leren en mijn kans te mogen grijpen!
Dat is ook wat ik met 'Het Oefenveld 2015' wil bereiken:
Veelvoudig deelnemers met paardencoaches en representanten verbinden en gewoon gaan doen!
Hierdoor bouwen we aan zowel het CV van de deelnemer als aan dat van de (startende) paardencoach, maar ook aan dat van de deelnemende en/of observerende representant!
Delen met elkaar waar je jouw opleiding volgt of hebt gevolgd en nu op deze manier via:
In 'Het Oefenveld 2015' werken aan je referenties. Dát maakt dat je stappen kan zetten en meteen in beweging komt als (startende) paardencoach.
Vol trots vertellen van wie ik mijn ambacht(en) geleerd hebt en wie er positieve ervaringen met mij heeft WERKT in ieder geval voor mij!
Gelukkig Nieuwjaar & graag tot ziens in 'Het Oefenveld 2015'!
Op de valreep van 2014 nog een euforisch moment mogen beleven met Liberty en Amor Ken je dat, dat je op het hek van de wei zit en dat je ineens denkt ik ga ontspannen op een van mijn paarden liggen terwijl ze lekker aan het eten zijn van hun kuilgras? Gewoon zonder zadel, zonder halster, zonder touw en ....... zonder dat hij zadelmak is! Het klinkt echt achterlijk, maar toch voelde dit als hét moment! Er was rust, er was voorbereiding, er was contact, er was verbinding tussen ons allemaal, er was vertrouwen én er was een GO-gevoel & directe actie! En vervolgens daar boven op die warme brede rug van Amor ... volledige ontspanning .....en toen ik me er uiteindelijk af liet glijden complete euforie Bedankt lieve Liberty en Amor voor deze kans in dat moment De mogelijkheid om je kans te voelen en te grijpen na de juiste voorbereiding, dát wens ik iedereen toe in 2015! Fijne feestdagen en veel liefs, Charlotte van Iersel
Ik wil dit oefenveld openstellen voor deelnemers en startende paardencoaches, zodat er veelvoudig ervaringen kunnen worden opgedaan m.b.t. paardencoaching op gedrags-, intrapsychisch- en systemisch niveau. Ik wil via dit oefenveld de verbinding zijn tussen de deelnemers en de startende paardencoaches, zodat persoonlijke ontwikkeling laagdrempelig en toegankelijk wordt in Nederland en België. Ik wil mensen laten ervaren wat het is om observant en/of representant te zijn in het oefenveld met paarden.
Bij de opzet van deze dagen ben ik uitgegaan van de bekende ordeningen en dynamieken in systemen:
Binding: Ik wil de verbinding veelvoudig tot stand brengen tussen mens en paard en het concept paardencoaching verbinden met uw dagelijkse werkelijkheid. Volgorde: Deelnemer en startende paardencoach kiezen een datum om in het oefenveld te staan. Vervolgens laat ik de deelnemer aan de paardencoach toevallen aan de hand van de volgorde van inschrijving. Balans: Er is een balans in geven en nemen tussen de deelnemer, de paardencoach, de paarden en mezelf. De deelnemer stelt zich open voor dit oefenveld en mag zijn of haar verlangen opstellen of een coachvraag inbrengen tegen een zeer gunstig tarief. De (startende) paardencoach kan op deze manier in België en in Nederland, met mijn paarden, op mijn locaties en onder mijn begeleiding op een vertrouwde en veilige manier ervaringen opdoen en in beweging komen en/of blijven binnen dit vakgebied. Dus ervaringsgericht verder leren na of tijdens je opleiding én direct werken aan praktijkervaring en opbouw van je CV d.m.v. dit oefenveld. Iedereen heeft evenveel recht op een plek in het systeem en daarom wil ik de prijs voor zowel de deelnemer als de paardencoach toegankelijk maken gelijk stellen op €30,-. Mijn paarden en ikzelf delen vervolgens weer de profit met Stichting de Paardenkamp http://www.paardenkamp.nl
Voor meer informatie en aanmelden kunt u kijken op mijn Facebook Pagina: 'CV-Coaching: Het Oefenveld' of een mailtje sturen naar info@cv-coaching.nl
Laatst vroeg een deelnemer voorafgaande aan een sessie bij mijn paarden aan mij of ik kon uitleggen wat nou eigenlijk systemisch werken is.
Om dit in taal te kunnen verwoorden was voor mij best een uitdaging, omdat ik meer ben van het ervaringsgericht leren en gewoon doen. Toch wilde ik een poging wagen en nam hiervoor het systeem van Sinterklaas als voorbeeld.
Als kind ben je immers onderdeel van je gezin van herkomst. Heb je te maken met school, je sportclub, je vriendenkring of de vriendenkring van je ouders, het werk van je ouders, social media zoals tv en internet. Kortom de hele samenleving bevat allemaal systemen waar je onderdeel van uit maakt als kind. Al deze systemen schotelen jou als kind 'de illusie van Sinterklaas' voor. Puur en volledig uit onvoorwaardelijke liefde voor jou!
Hierbij mag je als kind je verlangens uiten. Je mag al je dromen op een lijstje zetten. Nadenken over wat je wil en dit vervolgens in je schoen stoppen om te delen met daar komt hij weer: 'de illusie van Sinterklaas'. Iedereen om je heen gaat samen helemaal op in deze 'illusie van Sinterklaas'. Buren worden ingeschakeld om op de deur te bonzen. Wortels worden aangeschaft voor in je schoen voor het paard van Sinterklaas. De schooljuf knutselt er op los met je en de mensen die echt veel van je houden slaan helemaal door in deze 'illusie van Sinterklaas'.
De spanning is soms niet te dragen. Je voelt dat er iets niet klopt en hoe ouder je wordt hoe sterker dat gevoel wordt en hoe meer vragen je gaat stellen over 'dit systeem van Sinterklaas'. Soms ga je bij jezelf denken: "Ben ík nou gek??? Of hoe zit dat???"
Tot iemand deze 'waarheid' tot 'waan' verheft en 'jouw illusie van Sinterklaas' aan gruzelementen doet vallen. Dit moment noemen we dan in het systemisch werk 'dé interventie'. De coach noemen we dan in dit geval 'de zwarte Piet'!
In het voorbeeld van 'de illusie van Sinterklaas' weet je vast nog wel wie bij jou deze 'interventie' deed. En wie dus voor jou 'de zwarte Piet' kreeg.
Vanuit onze Nederlandse taal kom je dan ook heel logisch tot de volgende drie spreekwoorden:
1. De zwarte Piet doorspelen naar ... = de schuld doorschuiven
2. De zwarte Piet krijgen. = de schuld krijgen
3. Iemand de zwarte Piet toespelen. = iemand benadelen
Dit komt allemaal voort uit oud Nederlandse volksverhalen, die ieder op geheel eigen wijze werden doorverteld. Misschien was per regio in Nederland het gezegde of de ontknoping wel anders...wie zal het zeggen???
In ieder geval doorzie je dat je verstrikt zat in alle systemen om je heen, maar natuurlijk het meest in je familiesysteem. Je emotie gekoppeld aan dit moment kan waarschijnlijk iedere persoon in onze Nederlandse maatschappij zich ook nog heel zuiver herinneren. Je eerste 'trauma', je eerste 'ontmantelde familie illusie' is een feit. Je overlevingsdelen werden heel eventjes geactiveerd, omdat je deze teleurstelling van formaat natuurlijk wel wilt overleven. Meestal vinden je gezonde delen dan snel weer het vertouwen en de veiligheid terug binnen je gezin van herkomst en valt de schade nog wel mee ;)
Eigenlijk gaat systemisch werk dus al terug naar de oorsprong van dit familiefeest in Nederland. En eigenlijk gaat het dus helemaal niet over een 'zwarte Piet' waar nu zoveel discussies over gaande zijn.
Het gaat erover dat wereldwijd mensen onderdeel zijn van een systeem dat uit liefde voor het kind een 'waarheid creëert ofwel een illusie' die maakt dat het kind gelukkig is...waarschijnlijk raakt het verhaal van de Kerstman hier ook wel de kern en de oorsprong voor alle systemen over de hele wereld.
Wanneer we als volwassene er dan uiteindelijk via het systemisch werk met paarden en een coach achter komen dat een bepaalde waarheid dus slechts een illusie was die uit liefde in stand werd gehouden door het gehele systeem van herkomst en misschien ook nog wel door andere systemen, dan blijkt de werkelijke waarheid echter vaak beter te dragen en functioneler voor de persoon dan deze oorspronkelijke illusie!
Dan pas kan iemand ook écht komen tot nieuwe perspectieven, eigen inzichten en persoonlijke keuzes.
Voor mijn deelnemer was mijn verhaal duidelijk. Ik hoop voor jou als lezer nu ook.
Wil je zelf eens een systemische opstelling ervaren met paarden? Neem dan gerust eens contact met me op of doe jezelf voor de feestdagen een cadeaubon van CV-Coaching cadeau.
Ik wens je in ieder geval alvast een super fijne Sinterklaasavond en een warme Kerst toe!
Veel liefs Charlotte
www.CV-Coaching.nl
Info@CV-Coaching.nl
Wil je in 2015 privé, professioneel, maatschappelijk, creatief, sportief, mentaal en fysiek concrete doelen stellen en realiseren? Wil je investeren in jezelf? Wil je ondernemen en ontmoeten? Wil jij je droom leven?
Dan is dit hét moment om zelf in actie te komen!
Om verantwoordelijkheid te nemen voor jouw situatie!
Hoe gaan we dat doen?
Deelnemersgroep 2015-01 is van start gegaan op zaterdag 3 januari.
Deelnemersgroep2015-02 start op zaterdag 5 september.
* Doorloop je dit traject liever individueel en/of liever op een andere dag? Informeer dan gerust eens naar de 'Leef je droom'- mogelijkheden viainfo@cv-coaching.nl
Programma van de 6 zaterdagen ziet er zo uit:
14:00- 18:00 Opstellen van je je wens/je droom voor 2015 m.b.v. paarden.
18:00- 19:00 Diner bij 'De Bourgondische Brouwerij' http://www.debourgondischebrouwerij.be
19:00- 21:00 Concreet maken van je wensen, dromen en doelen voor 2015.
vanaf 21:00 Netwerkborrel (Welkomstdrankje is inclusief, de rest voor eigen rekening.)
Wat gaan we doen?
Je gaat onderzoeken wat jouw wens of droom voor 2015 is.
Je ervaart bewust je plek, je tempo en je richting hierin.
Je stelt een persoonlijk ontwikkelingsplan op zodat je jouw verlangen of droom(baan) kan realiseren.
Voor wie is deze training?
Voor mensen die hun volledig potentieel willen leven en ervaren.
Voor mensen die precies weten wat ze willen, maar dit toch niet niet bereikt hebben.
Voor mensen die totaal niet weten wat ze willen.
Voor mensen die inzicht willen krijgen in hun systemen.
Voor mensen die zich laten leiden door overtuigingen en/of verwachting van anderen en die voortaan keuzes vanuit zichzelf willen leren maken.
Voor mensen die geen antwoord weten op onderstaande vragen: Wie ben ik eigenlijk? Wat wil ik? Wat voel ik? Wat is mijn plek in het geheel? Waarom leef ik mijn volledig potentieel nog niet? Wie eer ik om mijn droom (nog) niet te leven? Ik herken bepaalde situaties, maar wat is mijn 'overlevingsstrategie' en/of gedragspatroon? Wat is mijn blinde vlek of heb ik bewust/onbewust uit beeld gezet? Met wie ben ik verstrikt geraakt in mijn familiesysteem? Welke illusies drijven me voort? Sta ik wel open voor de kansen die ik op mijn pad krijgt? Heb ik een 'stop-woord'? En wat zegt dit dan over mij? Hoe houdt dit me tegen?
Personal Trainers:
Charlotte van Iersel met haar paarden Liberty, Amor, Nozem en Dotje.
Tarief is in overleg en altijd op maat. Voor meer informatie: info@cv-coaching.nl
Droom 'n Leven of Leef je Droom!
*In mijn hart en in mijn systeem gesloten.
Dit knipsel is een liefdevolle herinnering aan mijn moeder, haar handschrift en haar overtuiging.
Vijf jaar geleden zette ik mijn eerste stap als zelfstandige paardencoach. Ik stelde mijn coachvraag op in de rijbak bij Coby van Kifungo bij de prachtige Fries Jasper. Zou ik mijn droom gaan leven als paardencoach of een ander pad kiezen voor mijn persoonlijke ontwikkeling? Na wat confronterende vragen van Coby en emotionele interventies van Jasper werd het me glashelder! Ik wilde paardencoach worden en na nog wat verder onderzoek wilde ik dit doen onder begeleiding van Ruud Knaapen en Bureau Wind. Ook wilde ik tijdens deze opleiding stage lopen bij Coby en Achmea.
Zo zette ik mijn volgende stap en ging zelf met de paarden aan de slag met de werkwijze van Bert Hellinger: 'Familie Opstellingen' en 'Organisatie Opstellingen'. Ervaringsgericht leren en gewoon doen was mijn vertrekpunt. Ook kwam ik al snel op mijn bedrijfsnaam CV-Coaching, omdat ik dit gewoon heel dicht bij mezelf had gezocht. De 'C' van Charlotte en de 'V' van Vlerk was voor mij heel logisch en stond ook voor mijn passie om kinderen en mensen te helpen bij hun persoonlijke ontwikkeling ofwel hun CV. De afgelopen jaren is mij ook duidelijk geworden dat zonder Contact en Verbinding er sowieso geen opstelling mogelijk is. Zo groeit de betekenis van CV-Coaching en dat is prima zolang de oorsprong maar helder blijft.
Toch bleef er iets in mij zeggen dat dit het nog niet helemaal was. Ik had nog wat meer gereedschap nodig als paardencoach. Zo vielen me vaak zaken op in de gestalte van mensen. Ik lette op handen, bewegingen van de vingers, de houding van het hoofd t.o.v. de schouders, op welk been ze stonden, op kijkrichting en of iets wel was wat het leek vanuit mijn perspectief als coach en/of representant. Bij welk woord dat ze uitspraken veranderde er iets in de mens, de paarden en/of de omgeving? Mijn aanhoudende nieuwsgierigheid, situaties in mijn persoonlijke omgeving en opstellingen bij de paarden maakte dat ik dit ook weer verder wilde onderzoeken. Zo kwam ik vervolgens in aanraking met de Gestalt theorie van Fritz Perls. Ook deze volgende stap en opleiding van 'Lezen van de Gestalt' werd aangeboden bij Bureau Wind en gaf mij weer verdieping om nog intensiever naar deel(nemers) en het geheel te kijken tijdens een sessie bij de paarden.
Doordat ik graag met de paarden werk vanuit het 'niet weten' van de coachvraag van de deelnemer kwam bij mij het besef ook dat het niet altijd nodig is om familieleden of de organisatie op te stellen. Juist door niet meteen te starten met het opstellen van familieleden, maar door eerst te kijken naar wat er is wilde ik toch weer verder kijken dan de theorieën van Bert Hellinger en Frits Perls. Bij mij hoeven deelnemers in principe namelijk geen informatie vooraf te geven als ze dat niet willen. Zelfs de coachvraag hoef ik niet te weten had ik ontdekt tijdens mijn meesterproef in de Opleiding Systemisch Paardencoachen in 2010. Als de coachvraag maar helder is voor de deelnemer of het team, dan is het er al en nemen ze dat ook mee in de opstelling en hun gestalt. Om hiermee te experimenteren vond ik heel spannend, maar heeft me zoveel gebracht, want met mijn systeem deed het natuurlijk ook wat keer op keer. Het niet praten helpt mij ook om helder te kunnen blijven waarnemen als coach en niet heel hard te gaan helpen of werken. Dan werd ik namelijk soms in dienst genomen door de deelnemer of het team en kon het antwoord en/of de innerlijke bevrijding ook eigenlijk niet geheel tot stand komen, maar activeerde ik soms juist een overlevingsstrategie. Om de juiste vraag of interventie te doen hoef ik in principe de inhoud van het verhaal en/of de coachvraag dus niet te weten. Op deze manier kan ik ook veel makkelijker de interpretatie aan de deelnemer over laten. Deze voelt namelijk direct of het klopt en of het herkenbaar is. Alleen dan is zuiver waarnemen zonder verstrikking of projectie mogelijk.
Mijn volgende uitdaging kwam echter het afgelopen jaar via het systemisch veld van paardencoaches. Via collega's kwam ik namelijk in aanraking met de boeken van Franz Ruppert. Ik leerde zo zijn manier van 'opstellen van het verlangen' kennen en merkte ik hier nieuwsgierig naar werd. Wat ik wel zwaar vond hieraan was dat hij dit benoemd als 'Trauma Opstellingen'. Op een of andere manier kon ik met dit begrip geen verbinding maken. Is er sprake van een trauma als het op een onbewuste laag in de psyche aanwezig is voor de deelnemer? Ook ben ik geen therapeut maar een coach en vanuit die plek kreeg ik er ook geen verbinding mee. Daarom bleef gewoon lekker werken met 'Familie Opstellingen', 'Organisatie Opstellingen', 'Lezen van de Gestalt' en voegde hier het 'Opstellen van het Verlangen' aan toe. Ik stelde dus geen coachvraag meer op maar een verlangen van de deelnemer. De deelnemer mag vervolgens zelf kiezen wat er verder nog aan informatie vrijgegeven mag worden aan mij als coach.
Ik vond het dan ook weer een bijzonder interessant proces wanneer deelnemers van hun coachvraag een verlangen gingen maken waar ik bij zat. Dan gebeurde er al een hele hoop in hun lijf, in hun hoofd en in de taal ofwel de formulering. Het grappige was dat ik sindsdien ook niet meer kon werken met een coachvraag. Dit zit hem denk ik ook in het eigenaarschap van deze vorm van formulering.
Het afgelopen weekend heb ik dan het seminar weekend van Franz Ruppert gevolgd waar ik enorm naar had uitgekeken. Na het bestuderen van zijn werk en boeken mocht ik nu dan eindelijk met eigen ogen zijn persoonlijke werkwijze gaan aanschouwen. Het betrof twee dagen vol opstellingen onder zijn begeleiding en op zaterdagavond een lezing over zijn allernieuwste boek en inzichten. Heerlijk om ondergedompeld te worden in zijn werk- en zienswijze. Zelf zien, ervaren en voelen wat bij me past en wat niet. Hoe kan ik deze kunde en kennis weer meenemen en integreren in CV-Coaching? Welke naam ga 'ik' het geven? Want ik voel dat op een of andere manier Familie Opstellingen, Organisatie Opstellingen, Gestalt Therapie en/of Trauma Opstellingen niet mijn woorden zijn en niet bij mijn blauwdruk passen voor CV-Coaching en ook niet de lading dekken van wat ik doe of wil zijn. Ook sluit het ene het andere niet uit voor mijn gevoel en zou het een ook goed naast het ander kunnen bestaan in de psyche.
Ik voel dat ik met Traum-A Opstellingen (alsof het een voorkeursplan A en niet plan B is van het 'ik') wel uit de voeten kan en omdat ik twee dagen in de vertalingsmodus heb gezeten van Nederlands naar Duits en andersom merk ik dat er een glimlach op mijn gezicht komt terwijl ik naar huis rijd en me deze woordspeling te binnen schiet! Ik voel direct dat 'Traum-A Opstellingen' in het Nederlands meteen voor mij 'Droom Opstellingen' wordt en hierdoor verbinding maakt met mijn bedrijfsmotto: 'Droom 'n Leven of leef je Droom'.
Vanaf nu zal ik daarom dus de droom van de deelnemers opstellen en wil ik gaan onderzoeken tot welke keuzes, inzichten en mogelijkheden dit gaat leiden. Omdat bij mij ook vaak de helderheid van mijn psyche in de nacht via mijn dromen tot mij komt. Tot welke theorie het behoort en wat erachter zit zal dan vervolgens in 'het hier en nu' in de opstelling duidelijk worden en niet vooraf bepaald. Ook schept dit nog geen verwachting van het beeld van de opstelling.
Verbinding maken met je familie systeem of met je trauma kan dus wel onderdeel zijn van je opstelling bij mij, maar zal dus niet het uitgangspunt zijn. Als eerste wil ik 'jouw droom' opstellen en vervolgens als begeleider ook heel bewust gaan kijken naar de taalkundige constructie van 'jouw droom'. Elementen uit deze formulering van 'jouw droom' daarna pas in de opstelling neerzetten. De afgelopen twee dagen is mij namelijk enorm duidelijk geworden dat taal, verwachtingen, overtuigingen en gezegden niet zomaar tot onze 'waarheid', ons systeem, ons afweermechanisme, onze overlevingstrategie, onze geschiedenis en/of ons land behoren.
Als je bereid bent om dit te onderzoeken in een opstelling. Of als je nieuwsgierig bent waarom je jouw droom nog niet volledig leeft, dan kom je er volgens mijn perspectief en persoonlijke ervaring er vanzelf achter wat de oorzaak is tijdens deze manier van opstellen waarom je jouw volledig potentieel nog niet leeft!
Nieuwsgierig geworden? Neem dan contact met me op via Facebook, Twitter, Linkedin of via een mailtje naar info@CV-Coaching.nl
Graag tot ziens,
Charlotte van Iersel
www.CV-Coaching.nl
Wat een bijzonder leerzame ervaring was het weer bij Stichting de Paardenkamp
op 10 en 11 oktober 2014.
Altijd weer een warm bad om binnen te mogen stappen daar in Soest!
Alle medewerkers zijn zo hartelijk en ook de paarden en zelfs de poes die rondloopt op boerderij het Gagelgat stralen een bepaalde rust en welkom uit waar je meteen blij en dankbaar van wordt!
De afgelopen twee dagen mochten Peggy en ik op Locatie 'het Gagelgat' in de wei vier workshops verzorgen met de volgende drie charmante dames van Stichting de Paardenkamp:
Karin
Amanda
Suzan
Foto: Hedy Vermeer
Naast onze bijdrage was er een programma samengesteld van meer dan 25 verschillende lezingen, workshops en activiteiten. Allemaal m.b.t. verzorging, voeding en/of weide beheer voor oudere paarden.
Omdat ik natuurlijk zelf heel lang Vlerkje als ouder paard heb gehad en Liberty nu ook al de 20 voorbij is inmiddels. Wilde ik heel graag aan het publiek laten zien dat oudere paarden ons nog enorm veel te bieden hebben! Naast het rijden kunnen ze ons in ieder geval ook nog enorm veel feedback geven over ons eigen gedrag!
Ze kunnen ons helpen om zonder oordeel naar onszelf en anderen te leren kijken.
Ook zijn ze zich heel bewust van hun eigen plek en kwaliteiten en dagen ze ons uit om ook eens in deze materie te duiken.
In overleg met de Stichting wilden Peggy en ik daarom d.m.v. twee korte oefeningen de bezoekers op deze dagen bewust Contact en Verbinding laten maken met paarden.
De andere uitdaging was om een aantal mensen uit het publiek CollectiefVerantwoordelijk te maken d.m.v. een opdracht met paarden. Direct aan de slag met: 'ervaringsgericht leren' & 'gewoon doen' en dat ook nog non-verbaal!
Om het pensioen van deze paarden te respecteren kregen ze van ons dan ook bewust geen halsters aan en was het weiland groot genoeg om de keuze te kunnen maken om deel te nemen of om als paard gewoon lekker je eigen ding te blijven doen.
Achteraf bespraken we telkens met de deelnemers en het publiek wat ons op was gevallen bij mens en paard. En zoals je hieronder kan zien is er toch weer het een en ander in beweging gebracht bij zowel mens als paard...
Via deze weg wil ik de Stichting bedanken voor de prachtige dagen en de gastvrijheid.
Ook wil ik natuurlijk Peggy bedanken voor de super fijne samenwerking!
Vind je Ravels te ver weg voor een sessie met paarden en zoek je een paardencoach in de omgeving van Utrecht? Neem dan gerust eens contact op met mijn collega Peggy via: http://boei9.nl/Peggy
En last but not least de paardendames Karin, Amanda en Suzan!
Echt super om twee dagen onderdeel te mogen zijn van deze minikudde.
Wat super om te zien dat de paarden hier ook op hun oude dag gewoon lekker paard kunnen zijn.
Voor mij is de meest ideale situatie om als paardencoach te werken: gewoon lekker buiten in de wei met de hele kudde. De kudde reageert uit vrije wil op de deelnemer en de omgeving, de weersomstandigheden en de andere dieren uit het bos doen ook mee. De bomen lijken te fluisteren en soms gaan we dit dan als vanzelf ook doen. Het is de sfeer, de rust, het moment en de beleving die maken dat ik mijn werk op zielsniveau kan doen met mens en paard.
Toch krijg ik van collega's vaak de vraag of ik geen angst heb voor deze vrijblijvendheid, omdat de paarden dus de vrijheid hebben om gewoon hun eigen ding te blijven doen.
Omdat ik volledig vertrouw dat het altijd is wat het is en omdat ik weet dat mijn paarden in beweging komen als dat nodig is, had ik hier eigenlijk nog nooit een oncomfortabel gevoel bij gehad. Tot een tijdje geleden dus...
Ik vroeg de deelnemer (deze persoon werkt zelf dagelijks met paarden) zoals ik dat altijd doe om zelf op gevoel een plek te kiezen in de wei. Al vrij snel verdwenen vervolgens alle paarden uit beeld, maar dan ook echt álle paarden! Vanuit ons perspectief was er dus geen enkel paard meer te zien. Dat viel op, het voelde vreemd én dat duurde eigenlijk best wel lang in mijn beleving. Zo lang, dat ik er dus zelf op den duur ook een beetje ongemakkelijk van werd. Ik wilde blijven vertrouwen op de kracht van mijn kudde, maar had het er toch heel eventjes moeilijk mee. 'Wat nu???', dacht ik...
De verlossing kwam vervolgens gelukkig als grap lachend vanuit mijn deelnemer: 'Goh, heb ik dat! Dat ik dan zegmaar speciaal naar jou ga om een sessie met paarden te doen en dat er dan gewoon echt geen énkel paard meer te zien is!?... (lacht) ... ( dan volgt een stilte)... Op zich wel bijzonder, want zo heb ik eigenlijk nog nooit bewust naar mijn eigen leven gekeken, zo zonder een paard.......mmm.........'
Een leerzaam moment dat ik niet snel zal vergeten. Het gevoel, het beeld zonder paarden en de '...mmm...' van dat moment zei meer dan duizend woorden.
Voor mij was dit toch weer een bevestiging om het uit te durven houden in het moment en het te kunnen laten zijn wat het is voor de deelnemer. Bovendien ook te vertrouwen op het feit dat de beweging vanuit de kudde altijd uit liefde wordt gemaakt voor de deelnemer, zodat deze tot nieuwe inzichten en/of perspectieven kan komen.
Net terug uit de wei aan de vaart en nog steeds onder de indruk! Het blijft voor mij wonderbaarlijk wanneer een paard onvoorwaardelijk en in volle vrijheid kiest om in verbinding met een deelnemer te blijven tot dat punt waar het 'klaar' is...zonder woorden, in de schemering, geluiden van het bos en van de vaart tot je bijna niets meer ziet...niets meer hoeft te zeggen, maar voelt dat we bedankt mogen zeggen Love my job!!! www.CV-Coaching.nl
Voor wie?
Voor medewerkers van Achmea die lid zijn van het Diversiteitsnetwerk DiVA. Deelname is alleen mogelijk via interne aanmelding bij het DiVA bestuur. Waar?
Stichting de Paardenkamp
Locatie Birkhoeve
Birkstraat 122b
Soest
Wanneer?
Vrijdag 19 september 2014
Hoe laat?
Van 13:00 uur tot 16:00 uur
Introductie:
We starten met de introductie van Stichting de Paardenkamp door Lindy Kamphorst. www.paardenkamp.nl
Dan volgt de introductie van Charlotte van Iersel/CV-Coaching en de link met Achmea. www.CV-Coaching.nl
En tot slot maken we kennis met paardencoach Peggy Surendonk. www.boei9.nl
Aan de slag met de paarden:
Oefening 1: Hoe stappen we deze middag in? -> Spiegel jezelf (hele groep, spiegel&post-its)
Oefening 2: Het kernkwadrant + 1 verbale en 1 fysieke interventie (2-4 personen + pionnen)
Oefening 3: Contact & Verbinding (3 personen + touw/longeerlijn)
Oefening 4: Vier stappen van bekwaamheid m.b.t. je persoonlijk verlangen ( hele groep + 4 pionnen)
Oefening 5: Ons gezamenlijk doel ( hele groep + pionnen)
Oefening 6: Speciaal Verzoek (individueel en/of geheel)
Oefening 7: Hoe stappen we de middag uit? -> Spiegel jezelf (hele groep, spiegel&post-its)
Vrijdag en zaterdag tijdens de Dag van het Oudere Paard:
Charlotte van Iersel - Coaching met Paarden
Charlotte laat u in de buitenlucht in een ‘flitsworkshop’ ervaren dat paarden onbevooroordeeld uw gedrag spiegelen. Ze zal met uw hulp in de paddock en het weiland demonstreren hoe ons eigen non-verbale gedrag ‘vertaald’ wordt door paarden. Wat leert de reactie van paarden u over uzelf en uw non-verbale handelen?
Naam:Charlotte van Iersel Locatie:Boerderij Het Gagelgat Tijd:Vrijdag en zaterdag: 11.15, 14.30
Charlotte van Iersel heeft een pedagogische achtergrond en is al jaren werkzaam als systemisch paardencoach. Ze coacht mensen met behulp van haar paarden, waarvan er één al 21 jaar is. Zowel individueel als in groepen. Op De Paardenkamp geeft ze twee keer per jaar een workshop voor het Diversiteitsnetwerk van Achmea. De opbrengst schenkt ze aan de stichting. Door twee praktijkoefeningen laat ze u vandaag kennismaken met systemische paardencoaching.
Evenement over Voeding, Verzorging en Weidegang voor Oudere Paarden en Pony's.
Vooraanstaande sprekers en trainers zoals Annemarie van de Toorn, Björn Rhebergen van Paddock Paradise, Hoefsmid Gijsbert Bouw, CV-Coach Charlotte van Iersel, Pavo, Hartog-Lucerne, en natuurlijk ook onze eigen verzorgers en dierenartsen delen hun kennis. Sprankelende workshops zoals Paard en Ruiter in balans en de miniworkshop paarden fotografie. EN met een leuke markt vol paardenspullen en strodorp met informatie. We slaan een brug tussen theorie en praktijk: Wat komt er kijken bij de verzorging van een ouder paard. Na deze dag weet je het!
Als ik de wei in loop met een bepaald idee in mijn hoofd m.b.t. de training en de volgorde van de paarden waar ik mee wil gaan werken dan merk ik soms dat de paarden daar heel anders over denken na een body-scan van mij.
Goed om dit als mens altijd te registreren en te weten dat hun gedrag/reactie dan meteen een spiegel is voor mezelf op dat moment!
Wanneer ik bijvoorbeeld de wei in stap en nog hoog in mijn ademhaling zit of nog met allerlei boodschappenlijstjes in mijn hoofd rondloop óf wanneer ik eigenlijk nadien weer vlug door moet naar een andere afspraak, dan geven de paarden ieder op hun eigen manier lekker duidelijk aan dat dit niet 'ons momentje' gaat worden.
Wat ik in ieder geval hierdoor geleerd heb van de paarden is om altijd eerst in 'het hier en nu' te zijn bij ze. Dan vervolgens te lezen wat ze op dat moment over mij te vertellen hebben aan de hand van hun reacties. Om daarna in contact en verbinding te gaan met hen & mezelf en dàn volgt eigenlijk pas mijn eerste actie m.b.t. mijn objectieve doelen.
Waar ik achter kwam was dat ik eigenlijk in het verleden in mijn werk met paarden vaak een paar van boven genoemde stappen vergat en/of onbewust oversloeg in de haast van de dag. En dat is zo jammer! Want er valt juist zoveel uit te halen over ons zelf en het helpt ons enorm om eerst te starten en te werken aan onze gezamenlijke subjectieve doelen.
Omdat ik van oorsprong uit het onderwijs kom en daarna ook nog eens 5 jaar bij Achmea heb gewerkt weet ik nu van mezelf dat ik mijn manier van werken met de paarden eigenlijk ook altijd wel in vergelijking heb getrokken en heb meegenomen naar de werkvloer van dat moment. En dat kan ik nu als zelfstandig ondernemer ook eigenlijk weer prima doen. Daarom heb ik mijn visie m.b.t. het trainen van paarden hieronder eens beschreven, maar ik kan dus eigenlijk gerust op elke plek dat er paarden staat nu ook leerlingen, collega's en/of klanten invullen, omdat ik me heel bewust geworden ben van hoe ik wil werken...
Hoe wil ik werken?
Ik wil paarden waar ik op kan rekenen en waarmee ik veilig kan samenwerken.
Ik wil helder communiceren en genieten van de samenwerking met mijn paarden.
Mijn doel is langdurig partnerschap met mijn paarden.
Ik wil mijn paarden goed begrijpen en op een effectieve manier met ze communiceren.
Ik wil goed naar mijn paarden kijken, luisteren en eerlijk reageren.
Om ons partnerschap te laten slagen zijn onze regels gebaseerd op onze natuurlijke instincten en talenten.
Paarden zijn van nature nieuwsgierig, coöperatief en geïnteresseerd in elkaar. Werken in de kudde voelt bijvoorbeeld voor een angstig paard heel veilig, omdat hij dan de groep niet hoeft te verlaten en voor het jonge paard ook direct een kans om te mogen observeren en leren. Daarom werk ik graag in de kudde op de wei.
Wanneer ik met mijn paarden werk wil ik ze op een bepaald punt heel graag de-sensibiliseren en op andere momenten juist weer sensibiliseren.
Boven alles wil ik er de tijd voor nemen en er van genieten.
Mijn trainingsfilosofie:
In de omgang met paarden is het belangrijk dat ik een goede authentieke leider ben.
Ik wil een op maat gesneden schema dat past bij de leeftijd, het trainingsniveau en het karakter van mijn paarden.
Mijn subjectieve doelen vormen de basis voor mijn objectieve doelen.
Ik offer mijn subjectieve doelen nooit op om mijn objectieve doelen sneller te bereiken.
Ik zie mezelf elke keer als ik met het paard bezig ben als een soort choreograaf die toewerkt naar een sierlijke dans met mijn paard. Op die manier voel ik dat we samen naar de top van ons kunnen werken.
Ik registreer bewust het objectieve en feitelijk gedrag van mijn paarden i.p.v. dat ik het ga interpreteren.
Voorbeelden van mijn objectieve doelen:
Blijven staan.
Halster aan doen.
Voorwaarts gaan.
Zijwaarts gaan.
Achterwaarts gaan.
Veranderen van richting.
Een hindernis nemen.
Misschien wil je vanuit jouw perspectief ook eens ervaren hoe het is om een paard te trainen om daarna de vertaalslag te maken naar jouw persoonlijke situatie?
Maak dan via info@CV-Coaching.nl een afspraak en stap met mij de wei in.
Word je bewust van je subjectieve doelen en ervaar hoe jij het beste objectieve doelen kan uitvoeren op een authentieke manier.
Je zal merken dat het oefenen met paarden een super leuke manier is om tot compleet nieuwe inzichten te komen m.b.t. jezelf en om eens op een veilige manier uit je comfort-zone te stappen.
Graag tot ziens!
Charlotte van Iersel www.CV-Coaching.nl