zaterdag 11 augustus 2012

Workshop Competentie en Eigenaarsschap 11-08-2012

Zaterdag 11 augustus was het dan zover!


De leden van de Integrated Horsemanship Filosofie organiseerden op deze dag een competentie meeting bitloos rijden.


Op de Tir Nan Og Stables in Lommel kwamen paardenliefhebbers tezamen om hun eigen wijze van bitloos rijden en horsemanship te demonstreren. Ook kwamen er paardenliefhebbers om hier juist voor het eerst kennis mee te maken.


Liesbeth en ik kregen hier de kans om de mensen kennis te laten maken met Systemisch Paardencoachen in combinatie met Bitloze Dressuurlessen.


Ons doel was vandaag om deze paardenliefhebbers kennis te laten maken met onze manier van bitloos rijden en omgaan met het paard. Wij zijn dus niet tegen het rijden met bit, maar we willen vandaag dus gewoon deze mogelijkheid ook eens demonstreren, omdat  ik zelf namelijk de laatste jaren bitloos les heb van Liesbeth met Liberty. Ook had Liesbeth vervolgens bij mij eens een coaching ervaren en hierdoor hebben we zelf ervaren dat dit een mooie aanvulling op elkaar is in de omgang met paarden en in het rijden.


De samenwerking tussen Liesbeth en mij is dus ontstaan doordat we onze passies gingen delen. De afgelopen tijd kwam er soms via Liesbeth een ruiter bij mij voor een coaching. Ook kwam het voor dat iemand bij mij kwam voor een coaching die ik dan vervolgens voor paardrij-instructies weer doorstuurde naar Liesbeth. Onze manier van werken m.b.t. Individuele Coaching & Instructie sluit mooi op elkaar aan en daarom wilden we dit nu ook eens op deze manier onder de aandacht brengen in de wereld van de bitloze ruiters.


Het was een leuke en leerzame meeting, waarbij de liefde voor paarden en de mogelijkheid om bitloos met paarden aan het werk te gaan werden gedemonstreerd op onderstaande manieren:

* Wendy van den Bulck liet vanaf de grond de opbouw zien naar het bitloos rijden.
* Nicole Zoet-Oostermeyer ging bitloos aan de slag met lange lijnen.
* Aneto Foresta en Wendy van de Velde demonstreerden dat je ook Western kan rijden zonder bit.
* Er was en wedstrijd onderdeel dat liet zien hoe je Dressuur & Integrated Rijden ook nog prima kan combineren.
* De combinatie die zou demonstreren dat Bitloos Mennen ook tot de mogelijkheden bestaat was op deze dag helaas verhinderd.
* Tot slot mochten Liesbeth Russel en ik dus ook nog met onze workshop van start.
Nadat we Liberty, onszelf, Russels Ridingschool en CV-coaching hadden voorgesteld gingen we aan het werk.


Het werd een demonstratie van hoe Liesbeth en ik coaching en instructie combineren naast en op het paard. Waarbij we dus naast de competenties van de ruiter ook controleren of er eigenaarsschap is m.b.t. houding en gedrag.
Tijdens onze workshop stelden we 2 deelnemers in de gelegenheid om zelf kennis te maken met een stukje coaching en instructie van ons beide. Ook boden we een van deze deelnemers de mogelijkheid aan om zelf eens te ervaren hoe het is om bitloos en bareback te rijden op Liberty.


Ik vond het een heel waardevolle dag en ik heb er intens van genoten. Het blijft me verwonderen hoe iedere paardenliefhebber op zijn of haar eigenwijze altijd manieren vindt om het juiste contact en de juiste verbinding tot stand te brengen met deze grote lieve viervoeters! Met of zonder bit er zijn legio mogelijkheden van sportbeoefening met paarden en er zijn legio mogelijkheden met bitloze hoofdstellen en hoofdstellen met bit. Leuk om iedereen zo enthousiast te zien over zijn of haar eigen manier!


Als we allemaal uitgaan van de liefde voor het paard dan is er denk ik geen goed of fout. Het is wat het is en je voelt vanzelf of met een beetje begeleiding uiteindelijk wel aan waar je met een kleine verandering nog veel meer kan bereiken met het paard. Fijn om verschillende visies te horen en met elkaar op deze dag te delen wat we zelf tot zover al ontdekt hebben!

Bedankt Nicole en Nathalie voor de uitnodiging en de gastvrijheid!

Bedankt Miranda Wiessner voor het maken van bovenstaande foto's!

Bedankt Liesbeth Russel voor de fijne samenwerking!

Bedankt lieve Liberty dat je voor deze workshop een middag met je buddies op de wei hebt laten schieten  :)

En ook een merci natuurlijk naar de twee deelnemers toe!

Liefs van Liberty en Charlotte

Geen opmerkingen:

Een reactie posten