maandag 8 juni 2015

Dag van het oudere paard 2015


Zaterdag 6 juni: de Dag van het Oudere PaardHoe houd je oudere paarden of pony’s gezond? Heeft een ouder wordend paard bijvoorbeeld andere voeding of verzorging nodig? Deze vragen werden allemaal beantwoord op zaterdag 6 juni, de Dag van het Oudere Paard, georganiseerd door Stichting De Paardenkamp in Soest. Meer dan twintig deskundigen kwamen tijdens deze dag aan het woord en iedereen die voor een ouder paard zorgt, was van harte welkom.


Nederland telt naar schatting zo’n 45.000 bejaarde paarden en pony’s. Stichting De Paardenkamp zorgt voor zo’n 120 bejaarde paarden. Al meer dan 50 jaar! De Paardenkamp heeft dan ook heel veel kennis en ervaring opgedaan over de verzorging van oudere paarden. Die kennis wisselen we samen met meer dan 20 experts graag uit, zodat je zelf ook een ouder paard of pony de juiste verzorging en een fijne oude dag kan geven.


Soms komt ouderdom helaas met gebreken. Het is daarom goed om op de hoogte te zijn van typische oude paarden kwaaltjes. Waarschijnlijk heb je al eens over Cushing of PPID gehoord. Maar wat kun je eraan doen? Dierenartsen en wetenschappers verbonden aan de Universiteit van Utrecht vertellen je alles wat je moet weten over de gezondheid van oudere paarden en specifiek over PPID/ziekte van Cushing. Wat kun je zelf doen aan spoedeisende zorg (EHBO) bij een paard en wanneer moet je de dierenarts bellen? Hoefsmid Gijsbert Bouw gaat dieper in op mogelijke hoefproblemen. En Pauline Warners laat zien wat fysiotherapie kan bijdragen aan een goede gezondheid.


Nog iets wat veel eigenaren van oudere paarden zich afvragen: hoe zit het met het voer? Zijn er bijzonderheden waar je op kan letten bij de aanschaf van hooi en stro. Wat als een paard niet meer goed kan kauwen. Wat voed je hem dan? Hoe houdt De Paardenkamp de paarden in een zo goed mogelijke conditie?


Hoe kun je op een duurzame en gezonde manier paarden houden? Op onze groepshuisvesting met potstallen vertelden zij je er alles over. Wat komt er kijken bij goed weidebeheer en hoe zorgen wij er nu al meer dan 50 jaar voor dat de paarden heerlijk kunnen blijven grazen. Met zo min mogelijk kunstmest en onkruidbestrijding. Zo’n 6 kuddes staan op De Paardenkamp over meerder weiden verdeeld. Hoe stel je kuddes samen. De Paardenkamp gaf een kijkje in de keuken. Maar ook alles over vachtverzorging van ouder wordende paarden.


Op deze dag vertelde Annemarie van der Toorn over betere omgang en communicatie met je paard. Charlotte van Iersel gaf inzicht in wat paarden ons vertellen over ons non-verbale gedrag en liet zien wat jouw plek in de kudde is. Je kon een workshop Paardenfotografie volgen. En op het Gezondheidsplein kreeg je persoonlijk advies en voorlichting voor je eigen oudere paard.


Naam: Charlotte van Iersel
Locatie: Boerderij Vosseveld
Tijd: 11.30; 13.30


Wat is jouw plek in de kudde en wat ‘vertellen’ de paarden ons over jouw non-verbaal gedrag? Contact en verbinding maken met een paard. Hoe doe je dat eigenlijk? Charlotte van Iersel gaat met u op zoek naar de antwoorden. Charlotte is al jaren werkzaam als systemisch paardencoach. Ze coacht mensen met behulp van haar paarden. Zowel individueel als in groepen. Op De Paardenkamp gaf ze de afgelopen jaren telkens twee keer per jaar een workshop voor 15 medewerkers van Achmea. Dit jaar is de opzet voor Achmea veranderd en zijn het 6 dagen geworden, waarbij telkens 5 medewerkers een individuele coachsessie krijgen in 'Het Oefenveld van CV-Coaching'. De opbrengst schenkt ze aan de stichting en met 'Het Oefenveld van CV-Coaching' geeft ze ook startende paardencoaches een kans om praktijkervaring op te doen. D.m.v. twee demonstraties laat ze u op de dag van het oudere paard kennismaken met systemische paardencoaching. www.CV-Coaching.nl


http://www.paardenkamp.nlWinnaar van de individuele coachsessie bij CV-Coaching is geworden:

Britt WullemsDe andere deelnemers krijgen ook nog een mailtje van CV-Coaching.
Dus hou je mailbox dus goed in de gaten!


Zelf kijk ik terug op een bijzonder mooie en waardevolle dag waarop mijn liefde voor het bejaarde paard en mijn passie om mensen een stukje te mogen begeleiden op het pad van hun persoonlijke ontwikkeling weer met elkaar in verbinding werd gebracht!
Bedankt lieve mensen van Stichting de Paardenkamp in Soest.
Bedankt lieve Ferry (ruin van 38 jaar), Fabienne (merrie van 37 jaar), Wiedeke (merrie van 30 jaar) en Starlight (ruin van 29 jaar) dat ik met jullie mocht samenwerken tijdens deze twee demonstraties en dat ik onvoorwaardelijk op jullie kon vertrouwen.
Bedankt ook lieve Ingeborg en Saskia dat jullie wilde deelnemen aan deze demonstratie, want ik kan me heel goed voorstellen dat dat best spannend is met publiek er bij.
Super stoer van jullie en heel gaaf dat jullie dat wilden doen!
Bedankt ook enthousiast publiek! Super leuk om voor jullie te mogen doen en achteraf met zoveel enthousiaste mensen te mogen spreken over de opstellingen die ik gedaan heb.
Ik hoop dat ik jullie heb kunnen inspireren en enthousiasmeren voor mijn vakgebied en wie weet zie ik jullie nog eens terug als deelnemer of misschien wel als startende paardencoach in mijn Oefenveld.
Jullie zijn in ieder geval van harte welkom!

Veel liefs Charlotte
Geen opmerkingen:

Een reactie posten