maandag 5 september 2011

Hoe werkt CV-coaching?

Tijdens mijn opleiding tot Systemische Paardencoach in 2010 bij Bureau Wind stond ik op een avond eens bij Vlerk in de stal en droomde wat weg toen ik met hem samen uit zijn stal naar buiten aan het kijken was naar de wei met koeien naast onze stallen.

Mensen vragen me wel eens hoe werkt dat nou eigenlijk die paardencoaching? Ik vertel dan meestal aan de hand van wat voorbeelden van er kan gebeuren en hoe ik het gedrag van de paarden dan kan vertalen. Vaak valt bepaald gedrag ineens op, omdat dit niet bij de vaste rol van het paard in de eigen kudde hoort. Paarden zijn namelijk in staat om een persoon te spiegelen of om iets terug te zetten/te representeren in hun gedrag wat bij of door de deelnemer bewust of onbewust wordt weggelaten.

Toch is er voor mijn gevoel meer aan de hand. Bij mijn paarden ben ik beter in staat om mijn 'zesde zintuig', 'mijn onderbewuste' ofwel 'mijn creatieve verbeelding' te gebruiken. Op een bepaalde manier kan ik dan toegang krijgen tot 'oneindige intelligentie/het universum' of samensmelten met de geest van de deelnemer, waardoor we samen een soort 'denktank' worden. Wat ik ook vaak merk is dat het hele proces begint met een bepaald verlangen!

Bij de paarden hebben we daarnaast ook nog het voordeel dat hun geest altijd uitgaat van positieve emoties, want dit vergroot namelijk de kans op overleven! Vanuit die energie ontstaat groei uit eigen beweging en vanuit een nieuw en geheel positief perspectief! Zonder negatieve invloed van het geconditioneerde zelf of vanuit je persoonlijke omgeving.

Wat is je verlangen? Binnen welk kader wil je gaan werken? Wat is je uiteindelijke doel? Wat heb je daar voor nodig?
Met deze vragen stond ik dus op een avond bij Vlerk in de stal toen er vervolgens vanalles in mijn hoofd en in de wei ernaast zich begon af te spelen. 1 voor 1 kwamen er 9 koeien aan de draad staan en 1 voor 1 leken Vlerk en ik boodschappen te ontvangen hoe ik me als paardencoach zou mogen gaan ontwikkelen.

Onderstaande 9 boodschappen ben ik de afgelopen tijd trouw gebleven voor mijn ontwikkeling tot paardencoach en nu ik ze hier in dit blog noteer vraag ik me weer af hoe die boodschappen zijn onstaan.

Vermoedelijk ontstaat er bij paarden voor mij een bepaalde harmonie die synthetisch vermogen (rede) en creatief vermogen met elkaar in verbinding brengt en dit geeft dan een vernieuwd inzicht waar ik weer mee verder kan.

In deze situatie bracht ik mijn opleidingssysteem (vandaar dat ik ze ook alle 9 een naam heb gegeven)van Bureau Wind (2010-I) in verbinding met de situatie/mijn vragen van dat moment. Vlerk en de koeien vulden mijn creatieve vermogen en de rest als vanzelf aan.

Vervolgens herkende ik achteraf de getallensymboliek en het enneagram weer met mijn rede.

Hieronder dan de 9 boodschappen voor mijn ontwikkeling als paardencoach:

1. Annemieke: Ben duidelijk in wat je wilt presenteren en vertellen en vertrouw op je paarden en op jezelf.
2. Paulette: Gebruik de kaders die je aangereikt krijgt, maar weet dat je er buiten mag treden en dat dit goed is als je je hart volgt.
3. Charlotte: Volg je passie voor paarden en ga hiermee in je kracht staan, het verlangen is daar al.
4. Ageeth: Zorg dat je naast je drukke agenda altijd rust vindt bij je paarden om je accu weer op te laden.
5. Francisca: Durf kwetsbaar te zijn in je reflectie, maar laat je hierdoor niet uit balans brengen. Ga aan het werk, om je doel te bereiken.
6. Gerda: Blijf loyaal aan je vrouwelijkheid en heb vertrouwen in je volwassenheid.
7. Monique: Hou je enthousiasme vast, ookal is dit soms lastig, maar blijf altijd je hart en je paarden volgen dan kom je er wel.
8. Elsa: Blijf trouw aan je leiderschapskwaliteiten en zorg dat je met paardencoaching ook geld gaat verdienen.
9. Evelien: Bewaak het tempo van je ontwikkeling en je balans, door op het juiste moment contacten te leggen, ervaringen op te doen en boeken te lezen.


Voor mij was deze sessie heel indrukwekkend en als ik er nog aan terugdenk, dan voel ik en zie ik het weer voor me. Ook is het nog steeds van toepassing en een houvast voor mij!

Als ik dan nu vervolgens ook terug denk aan de hersenscan die ik zag van mijn moeder net voordat ze stierf. Dan voel ik ook gewoon dat we alleen met het gebruik van 'rede' onze hersencapaciteit tekort doen. Zonder spraak en zonder werking van de rechter hersenhelft is er nog heel veel gaande daarbinnen is mijn ervaring met mijn moeder op de intensive care! Ons onderbewuste wordt zeer sterk onderschat en of we het nu ons 'zesde zintuig' noemen of 'ons creatief vermogen' of 'onze intuitie' dat maakt niet uit.

Bij paardencoaching gebruikt het onderbewustzijn de krachten van oneindige intelligentie/het universum om iemands verlangen in realiteit om te kunnen zetten. Ieder plan, verlangen of doel dat daar wordt aangereikt en wat u verwezenlijkt wilt zien kan u al even getoond worden tijdens een opstelling met paarden. Sterker nog u kunt het al echt voelen alsof u het doel al werkelijk bereikt hebt!

Achteraf kunt u dan net als ik zeggen:
Ik heb het gedaan, omdat ik niet wist dat het onmogelijk was!

Naast mijn ontwikkeling als paardencoach is er ook al een ander mooi concreet voorbeeld van hoe CV-coaching kan werken, namelijk het verhaal van
Kathleen Paeshuyse.
Bij de paarden ontdekte ze haar ware passie voor koeien en op haar blogspot is te zien hoe ze haar droom al gerealiseerd heeft:

http://www.kpkoeknuffelen.blogspot.com/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten