zaterdag 3 augustus 2013

Teamtraining deel 2- Coöperatieve Verantwoordelijkheid

Vliegen en dazen...
Ook deze zomer weer hebben de paarden last van deze beestjes en op bovenstaande foto laten de paarden zien dat ze door samen te werken er eigenlijk niemand hoeft rond te lopen met vliegen rond de ogen en/of dazen op het lijf. Door met het hoofd bij de staart van een ander paard te gaan staan, slaat namelijk deze staart de vliegen rond de ogen, het hoofd en de hals weg. Door af en toe in beweging te komen met elkaar of door met de huid langs een ander paard te schuren raken ze ook de dazen kwijt, want soms is een trilling van de eigen huid hiervoor niet genoeg. Op deze manier kan de kudde in twee- of drietallen toch heel rustig een 'middagdutje' doen in de boswei in deze tijd van het jaar. En kunnen ze met een minimale fysieke inspanning de dazen kwijt raken. Rennen is namelijk ook een optie op dazen kwijt te raken, maar wanneer de paardenhuid gaat zweten komen daar dan uiteindelijk alleen maar meer dazen en ander ongedierte op af. Slim van de paarden? Of is hier sprake van natuurlijke Coöperatieve Verantwoordelijkheid om met minimale inspanning het maximale uit het team/de kudde te halen?

In een Teamtraining wil ik de mensen bewust maken van de kracht van:
                       Coöperatieve Verantwoordelijkheid => CV- Coaching

We stellen tijdens de training de volgende vragen aan het team:
1. Wat is jullie gezamenlijke doel?
2. Bewustwording van je eigen rol, plek en kwaliteiten in het geheel. Ben je een kartrekker? Ben je een volger? Ben je een drijver? Of hang je achter aan de kar en zet je jouw hakken in het zand?
3. Wat is de plek en de rol van de leidinggevende in dit team?
4. Met wie werk je meestal samen en waarom?
5. Hoe raak je intrinsiek gemotiveerd?

Tijdens de Teamtraining wil ik met het team gaan kijken naar de diversiteit in het team en zoeken we een weg om alle individuele visies en intrinsieke motivaties te harmoniseren. Verkregen inzichten worden hierbij direct in daden omgezet. En de dialogen die er dan ontstaan geven inzichten die eerder niet tot stand konden komen. In deze dialogen bij de paarden worden we waarnemer van ons eigen denken.
Door middel van deze dialogen kunnen we elkaar helpen bewust worden van het gebrek aan samenhang van onze individuele gedachten, waardoor het collectieve denken steeds meer samenhang en onderlinge verbondenheid krijgt.

Je gaat naar huis met een verrijkt beeld van de onderlinge wisselwerkingen waar je iedere dag mee te maken hebt en met de overtuiging dat er meer mogelijkheden tot verbetering van jouw en andermans visie zijn dan je had durven dromen!


Wanneer ieder teamlid zich volledig inzet met een energie, een hartstocht en een enthousiasme, die nooit gegenereerd zouden kunnen worden door alleen volgzaamheid, ook geen oprechte volgzaamheid kan het team boven zichzelf uitstijgen.
Wanneer ieder teamlid individueel verantwoordelijk is voor de teamafspraken zal de harmonie voelbaar  en zichtbaar zijn.
En wanneer iedereen zijn of haar rol erkent dan kan het schijnbaar onmogelijke tot stand gebracht worden met een team.


Voor meer informatie en/of een afspraak neem je contact op met Charlotte via:
 info@CV-coaching.nl


Geen opmerkingen:

Een reactie posten