maandag 15 augustus 2011

Droom 'n leven of leef je droom!

















Ik wil u in dit blog een indruk geven van mijn locatie in Tilburg. De lievelingsplek van onze ouders en een bijzondere plek voor mij en mijn broer. De plek om vriendjes en vriendinnetjes mee naar toe te nemen om daar als kind te spelen. De plek om familiefeesten te vieren. Mijn thuisbasis en mijn plek om met mijn paarden even te stoppen, stil te staan en tot rust te komen in het dagelijks leven.

Het perceel ligt aan het Bels lijntje en in het gebied waar de Schotse Hooglanders als natuurbeheerders hun werk doen.

Om te beginnen een gedicht dat een impressie van de sfeer in ons bos weergeeft:

De Schotse Hooglander:
Hij leeft zijn eigen leven, en dat is wat hij jou ook gunt.
Bang voor niemand, er is niets dat hem vreest.
Zo leeft hij nu, en zo is het altijd geweest.
Grazend tussen groene zoden, drinkend uit een waterpoel.
Simpelweg leven, dat is zijn enige doel.
Peter Kleine

Het Bels lijntje is voor mij de verbinding tussen Tilburg en Turnhout. Het traject dat ik bijna dagelijks afleg. Het Bels lijntje waar ik als kind samen met mijn broer bramen ging plukken langs het spoor. Waar we op de bielzen speelden en waar we ons oor op de rails legden om te horen of er al een stoomtrein aankwam om naar te zwaaien.

Tussen Turnhout en Tilburg ligt sinds 1990 een prachtig en drukbereden fietspad. Over een afstand van meer dan 30 km - waarvan ongeveer 22 op Nederlands gebied en 8 km op Belgisch grondgebied - kunt u genieten van waardevolle stukjes natuur, akkerland en Kempische dorpjes. In 1992 fietst men op dit pad exact over 125 jaar geschiedenis: de geschiedenis van het Bels lijntje. Het Bels lijntje is de volkse benaming voor de spoorlijn Turnhout-Tilburg. Op 1 oktober 1867 werd deze lijn in alle stilte geopend. In totaal waren er op de lijn vier stations gebouwd.

Vanaf 1974 begon de 'Stichting Stoomtrein Tilburg-Turnhout' (S.S.T.T.) met toeristische stoomtreinritten van Tilburg tot de grens en terug. De Belgische Spoorwegen weigerden echter de trein te laten rijden over het Belgisch gedeelte. In 1982 ten slotte kreeg de vereniging geen toelating meer voor het berijden van de spoorlijn. De aftakeling van het 'Bels lijntje' was van dan af onafwendbaar. In 1986 verdwenen op het Belgische gedeelte de bielzen. Nederland deed kort daarop zijn deel van het werk. Sommigen vreesden even dat de bedding aangewend zou worden voor de aanleg van de T.G.V. (Train à Grande Vitesse). Gelukkig heeft men er anders over beslist zodat wij nu kunnen genieten van een prachtig fietspad tussen Turnhout en Tilburg.

Ik hoop u op deze plek te mogen ontmoeten en wie weet voelt het voor u ook als een droom!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten