woensdag 28 mei 2014

Waarom een Training met Paarden?

Als ik de wei in loop met een bepaald idee in mijn hoofd m.b.t. de training en de volgorde van de paarden waar ik mee wil gaan werken dan merk ik soms dat de paarden daar heel anders over denken na een body-scan van mij.

Goed om dit als mens altijd te registreren en te weten dat hun gedrag/reactie dan meteen een spiegel is voor mezelf op dat moment!

Wanneer ik bijvoorbeeld de wei in stap en nog hoog in mijn ademhaling zit of nog met allerlei boodschappenlijstjes in mijn hoofd rondloop óf wanneer ik eigenlijk nadien weer vlug door moet naar een andere afspraak, dan geven de paarden ieder op hun eigen manier lekker duidelijk aan dat dit niet 'ons momentje' gaat worden.

Wat ik in ieder geval hierdoor geleerd heb van de paarden is om altijd eerst in 'het hier en nu' te zijn bij ze. Dan vervolgens te lezen wat ze op dat moment over mij te vertellen hebben aan de hand van hun reacties. Om daarna in contact en verbinding te gaan met hen & mezelf en dàn volgt eigenlijk pas mijn eerste actie m.b.t. mijn objectieve doelen.

Waar ik achter kwam was dat ik eigenlijk in het verleden in mijn werk met paarden vaak een paar van boven genoemde stappen vergat en/of onbewust oversloeg in de haast van de dag. En dat is zo jammer! Want er valt juist zoveel uit te halen over ons zelf en het helpt ons enorm om eerst te starten en te werken aan onze gezamenlijke subjectieve doelen.

Omdat ik van oorsprong uit het onderwijs kom en daarna ook nog eens 5 jaar bij Achmea heb gewerkt weet ik nu van mezelf dat ik mijn manier van werken met de paarden eigenlijk ook altijd wel in vergelijking heb getrokken en heb meegenomen naar de werkvloer van dat moment. En dat kan ik nu als zelfstandig ondernemer ook eigenlijk weer prima doen. Daarom heb ik mijn visie m.b.t. het trainen van paarden hieronder eens beschreven, maar ik kan dus eigenlijk gerust op elke plek dat er paarden staat nu ook leerlingen, collega's en/of klanten invullen, omdat ik me heel bewust geworden ben van hoe ik wil werken...

Hoe wil ik werken?
Ik wil paarden waar ik op kan rekenen en waarmee ik veilig kan samenwerken.
Ik wil helder communiceren en genieten van de samenwerking met mijn paarden.
Mijn doel is langdurig partnerschap met mijn paarden.
Ik wil mijn paarden goed begrijpen en op een effectieve manier met ze communiceren.
Ik wil goed naar mijn paarden kijken, luisteren en eerlijk reageren.
Om ons partnerschap te laten slagen zijn onze regels gebaseerd op onze natuurlijke instincten en talenten.
Paarden zijn van nature nieuwsgierig, coöperatief en geïnteresseerd in elkaar. Werken in de kudde voelt bijvoorbeeld voor een angstig paard heel veilig, omdat hij dan de groep niet hoeft te verlaten en voor het jonge paard ook direct een kans om te mogen observeren en leren. Daarom werk ik graag in de kudde op de wei.
Wanneer ik met mijn paarden werk wil ik ze op een bepaald punt heel graag de-sensibiliseren en op andere momenten juist weer sensibiliseren.
Boven alles wil ik er de tijd voor nemen en er van genieten.


Mijn trainingsfilosofie:
In de omgang met paarden is het belangrijk dat ik een goede authentieke leider ben.
Ik wil een op maat gesneden schema dat past bij de leeftijd, het trainingsniveau en het karakter van mijn paarden.
Mijn subjectieve doelen vormen de basis voor mijn objectieve doelen.
Ik offer mijn subjectieve doelen nooit op om mijn objectieve doelen sneller te bereiken.
Ik zie mezelf elke keer als ik met het paard bezig ben als een soort choreograaf die toewerkt naar een sierlijke dans met mijn paard. Op die manier voel ik dat we samen naar de top van ons kunnen werken.
Ik registreer bewust het objectieve en feitelijk gedrag van mijn paarden i.p.v. dat ik het ga interpreteren.

Mijn subjectieve doelen:
Contact, verbinding, samenwerking, vertrouwen, respect, ontspanning, balans en precisie.

Voorbeelden van mijn objectieve doelen:
Blijven staan.
Halster aan doen.
Voorwaarts gaan.
Zijwaarts gaan.
Achterwaarts gaan.
Veranderen van richting.
Een hindernis nemen.

Misschien wil je vanuit jouw perspectief ook eens ervaren hoe het is om een paard te trainen om daarna de vertaalslag te maken naar jouw persoonlijke situatie?

Maak dan via info@CV-Coaching.nl een afspraak en stap met mij de wei in.

Word je bewust van je subjectieve doelen en ervaar hoe jij het beste objectieve doelen kan uitvoeren op een authentieke manier.
Je zal merken dat het oefenen met paarden een super leuke manier is om tot compleet nieuwe inzichten te komen m.b.t. jezelf en om eens op een veilige manier uit je comfort-zone te stappen.

Graag tot ziens!
Charlotte van Iersel
www.CV-Coaching.nlGeen opmerkingen:

Een reactie posten