dinsdag 24 januari 2012

Natuurkunde: 3e wet van Newton: Actie is Reactie!

SYSTEMISCHE PAARDENCOACHING <-> SPIEGELEN <-> ACTIE = REACTIE




In alle RUST en RUIMTE...
...gewoon DOEN en ERVAREN...
... de KRACHT van het vooraf NIET WETEN...
...VEILIG oude gedragspatronen in VRIJHEID kunnen loslaten.


Ik faciliteer d.m.v. CV-coaching de condities waarbinnen een familie- of organisatieopstelling zich bij mijn paarden als vanzelf kan ontrollen.

De wetenschappelijke verklaring voor systemisch werk met paarden is volgens mij met de 3e wet van Newton uit te leggen: actie is reactie. Kepler ontdekte als eerste deze wet. Kennis van deze wet en kennis van het feit dat alle sociale dieren, dus ook mensen spiegelneuronen bezitten is volgens mij essentieel wanneer je paardencoaching wilt begrijpen. Volgens de wetenschappers Rizzolatti, Fogassi en Gallese hebben zowel paarden als mensen instinctief een grotere kans op overleven wanneer we in harmonie met elkaar samenleven en we in staat zijn om elkaar te spiegelen met deze neuronen. Onze spiegelneuronen registreren namelijk continu externe acties. Dat kan lichaamstaal zijn van de ander, maar ook cognities, zoals emoties, attitudes en intenties bijvoorbeeld. Zo kan het dus zomaar zijn dat wanneer je met een ander contact maakt en jezelf verbindt met de ander je fysiek voelt wat hij of zij voelt. Maar ook dat je soms zegt wat de ander denkt. Hierbij spiegel je dus als het ware de ander en ervaar je nu voortaan bewust de natuurkundige wet actie = reactie en herken je voortaan het wetenschappelijke feit dat we spiegelneuronen hebben.

Voor mij is een paardencoaching daarom het krachtigst wanneer ik vooraf zo min mogelijk verbale informatie krijg van de deelnemer. Ook tijdens de sessie bij de paarden hoeft de deelnemer nauwelijks te praten. De paarden en ik lezen tijdens een sessie namelijk vooral de 85% nonverbale lichaamstaal waarvan 95% vaak nog onbewust is bij de deelnemer. *
Tijdens een sessie paardencoaching kan ik als coach op gevoel kiezen of ik naar de actie van de mens kijk, ik uitga van mijn eigen spiegelneuronen of dat ik naar de reactie van het paard kijk. Eigenlijk kan ik dus op basis van 3 informatiebronnen komen tot een interventie en/of vraag of opmerking zonder daar een oordeel bij te hebben.

Door gedrag dat zich herhaalt tussen de paarden en de deelnemer zijn ook vaak patronen te ontdekken. Door de deelnemer te laten ontspannen onstaat er ruimte voor een lijnenspel en zijn er patronen/opstellingen te herkennen. We laten de spiegelneuronen van de paarden, de gehele kudde en alle aanwezigen gewoon instinctief het werk doen.

Een juiste interventie /of een juiste kernvraag kan soms een beweging in het geheel tot stand brengen. Ook dan volgt er direct reactie op deze actie. Soms helpt het om een deelnemer bewust een beweging te laten maken die tegen zijn of haar natuur indruist. In de wei is er de ruimte voor onderzoek naar je ´de blinde vlek´. Wat wordt er gespiegeld maar (nog) niet (h)erkent bij de deelnemer? Na zo´n experiment gaat er soms een nieuwe wereld open voor een deelnemer. De reactie is namelijk niet altijd even desastreus als onze illusies van het 'oude' systemische veld aanvankelijk willen doen laten geloven!

Mijn gevoel zegt dat n.a.v. deze wetenschappelijke verklaringen HSP´s (Hoog Sensitieve Personen) zeer goed ontwikkelde spiegelneuronen hebben en heel primair en puur reageren. Deze kinderen/personen spiegelen net als paarden de actie van de ander in hun omgeving. Dat kan dus om gedrag, lichaamstaal, een attitude of over een overtuiging van de ander gaan. Een HSP krijgt dus dagelijks van de ander/de omgeving zowel fysiek als cognitief enorm veel informatie door via deze spiegelneuronen. Belangrijk om te weten is dat dit instinctieve spiegelgedrag van paarden en van HSP´s te sensibiliseren is, maar dus ook te desensibiliseren! Dat laatste kan soms helpen om meer rust en ruimte te krijgen. Het is fijn wanneer je je voor deze externe informatie kan openstellen wanneer het om overleven gaat, maar het is soms ook wel praktisch in het dagelijks leven om hier even iets minder voor open te staan. Het kan helpen om je bewust te worden wat van de ander is en wat van jezelf is. Op die manier kun je namelijk bewust de gegevens van de ander downloaden of aan je voorbij laten gaan i.p.v. alle gegevens van anderen om je heen onbewust te blijven downloaden...

Om een beeld te geven van hoe het paard/de kudde en ik te werk gaan tijdens een systemische paardencoaching in het veld, wil ik mijn werkwijze hieronder nog even in het kort met u delen.

Met CV-coaching de wei/het veld in:
Stap 1 is inleven in de deelnemer en inleven in het systemisch veld. De spiegelneuronen gaan aan het werk en actie is dus reactie.
Stap 2 is de interventie. Die kan van de paarden komen, van mij, een andere aanwezige, maar soms ook van de deelnemer zelf. En wederom representeert het veld de reactie van deze actie.
Stap 3 is het nieuwe innerlijk beeld en het veranderde systemisch veld mee terug nemen naar je gezin en/of het bedrijf waar je werkt. Het 'nieuwe' systemische veld kan dan vervolgens integreren in het 'oude'.

* Wil je meer lezen over spiegelneuronen of over de genoemde percentages? Vraag dan het gratis eBook aan van Wendela den Tonkelaar. Je kan het eBook gratis aanvragen via: http://www.onbewuster.nl/Onbewuster/eBookSpiegelen.html
** Wil je meer te weten komen over systemisch werken kijk dan eens op www.hellingerinstituut.nl
*** Wil je zelf ook een opleiding volgen tot systemisch paardencoach kijk dan eens op www.wind.nu


Charlotte van Iersel
www.CV-coaching.nl

1 opmerking:

  1. Hallo Charlotte,

    Wat leuk dat je mijn boek noemt! Erg interessant dat het spiegelen op die manier in systemisch werken gebruikt wordt. Mooi om te zien hoe dat allemaal samenvalt, natuurkunde, psychologie en paarden...

    Jouw theorie over dat bij HSP's de spiegelneuronen sterker ontwikkeld zijn klinkt erg aannemelijk. Ik ben benieuwd of hier onderzoek naar gedaan is? Ik ben wel onderzoeken tegen gekomen naar de werking van spiegelneuronen bij mensen met Autisme. Over HSP heb ik nog niet eerder iets gelezen, maar het klinkt erg logisch.

    Bedankt voor het delen van dit mooie artikel! Ik heb er weer iets van (bij)geleerd!

    Wendela den Tonkelaar

    BeantwoordenVerwijderen