Vijf jaar geleden zette ik mijn eerste stap als zelfstandige paardencoach. Ik stelde mijn coachvraag op in de rijbak bij Coby van Kifungo bij de prachtige Fries Jasper. Zou ik mijn droom gaan leven als paardencoach of een ander pad kiezen voor mijn persoonlijke ontwikkeling? Na wat confronterende vragen van Coby en emotionele interventies van Jasper werd het me glashelder! Ik wilde paardencoach worden en na nog wat verder onderzoek wilde ik dit doen onder begeleiding van Ruud Knaapen en Bureau Wind. Ook wilde ik tijdens deze opleiding stage lopen bij Coby en Achmea.
Zo zette ik mijn volgende stap en ging zelf met de paarden aan de slag met de werkwijze van Bert Hellinger: 'Familie Opstellingen' en 'Organisatie Opstellingen'. Ervaringsgericht leren en gewoon doen was mijn vertrekpunt. Ook kwam ik al snel op mijn bedrijfsnaam CV-Coaching, omdat ik dit gewoon heel dicht bij mezelf had gezocht. De 'C' van Charlotte en de 'V' van Vlerk was voor mij heel logisch en stond ook voor mijn passie om kinderen en mensen te helpen bij hun persoonlijke ontwikkeling ofwel hun CV. De afgelopen jaren is mij ook duidelijk geworden dat zonder Contact en Verbinding er sowieso geen opstelling mogelijk is. Zo groeit de betekenis van CV-Coaching en dat is prima zolang de oorsprong maar helder blijft.
Toch bleef er iets in mij zeggen dat dit het nog niet helemaal was. Ik had nog wat meer gereedschap nodig als paardencoach. Zo vielen me vaak zaken op in de gestalte van mensen. Ik lette op handen, bewegingen van de vingers, de houding van het hoofd t.o.v. de schouders, op welk been ze stonden, op kijkrichting en of iets wel was wat het leek vanuit mijn perspectief als coach en/of representant. Bij welk woord dat ze uitspraken veranderde er iets in de mens, de paarden en/of de omgeving? Mijn aanhoudende nieuwsgierigheid, situaties in mijn persoonlijke omgeving en opstellingen bij de paarden maakte dat ik dit ook weer verder wilde onderzoeken. Zo kwam ik vervolgens in aanraking met de Gestalt theorie van Fritz Perls. Ook deze volgende stap en opleiding van 'Lezen van de Gestalt' werd aangeboden bij Bureau Wind en gaf mij weer verdieping om nog intensiever naar deel(nemers) en het geheel te kijken tijdens een sessie bij de paarden.
Doordat ik graag met de paarden werk vanuit het 'niet weten' van de coachvraag van de deelnemer kwam bij mij het besef ook dat het niet altijd nodig is om familieleden of de organisatie op te stellen. Juist door niet meteen te starten met het opstellen van familieleden, maar door eerst te kijken naar wat er is wilde ik toch weer verder kijken dan de theorieën van Bert Hellinger en Frits Perls. Bij mij hoeven deelnemers in principe namelijk geen informatie vooraf te geven als ze dat niet willen. Zelfs de coachvraag hoef ik niet te weten had ik ontdekt tijdens mijn meesterproef in de Opleiding Systemisch Paardencoachen in 2010. Als de coachvraag maar helder is voor de deelnemer of het team, dan is het er al en nemen ze dat ook mee in de opstelling en hun gestalt. Om hiermee te experimenteren vond ik heel spannend, maar heeft me zoveel gebracht, want met mijn systeem deed het natuurlijk ook wat keer op keer. Het niet praten helpt mij ook om helder te kunnen blijven waarnemen als coach en niet heel hard te gaan helpen of werken. Dan werd ik namelijk soms in dienst genomen door de deelnemer of het team en kon het antwoord en/of de innerlijke bevrijding ook eigenlijk niet geheel tot stand komen, maar activeerde ik soms juist een overlevingsstrategie. Om de juiste vraag of interventie te doen hoef ik in principe de inhoud van het verhaal en/of de coachvraag dus niet te weten. Op deze manier kan ik ook veel makkelijker de interpretatie aan de deelnemer over laten. Deze voelt namelijk direct of het klopt en of het herkenbaar is. Alleen dan is zuiver waarnemen zonder verstrikking of projectie mogelijk.
Mijn volgende uitdaging kwam echter het afgelopen jaar via het systemisch veld van paardencoaches. Via collega's kwam ik namelijk in aanraking met de boeken van Franz Ruppert. Ik leerde zo zijn manier van 'opstellen van het verlangen' kennen en merkte ik hier nieuwsgierig naar werd. Wat ik wel zwaar vond hieraan was dat hij dit benoemd als 'Trauma Opstellingen'. Op een of andere manier kon ik met dit begrip geen verbinding maken. Is er sprake van een trauma als het op een onbewuste laag in de psyche aanwezig is voor de deelnemer? Ook ben ik geen therapeut maar een coach en vanuit die plek kreeg ik er ook geen verbinding mee. Daarom bleef gewoon lekker werken met 'Familie Opstellingen', 'Organisatie Opstellingen', 'Lezen van de Gestalt' en voegde hier het 'Opstellen van het Verlangen' aan toe. Ik stelde dus geen coachvraag meer op maar een verlangen van de deelnemer. De deelnemer mag vervolgens zelf kiezen wat er verder nog aan informatie vrijgegeven mag worden aan mij als coach.
Ik vond het dan ook weer een bijzonder interessant proces wanneer deelnemers van hun coachvraag een verlangen gingen maken waar ik bij zat. Dan gebeurde er al een hele hoop in hun lijf, in hun hoofd en in de taal ofwel de formulering. Het grappige was dat ik sindsdien ook niet meer kon werken met een coachvraag. Dit zit hem denk ik ook in het eigenaarschap van deze vorm van formulering.
Het afgelopen weekend heb ik dan het seminar weekend van Franz Ruppert gevolgd waar ik enorm naar had uitgekeken. Na het bestuderen van zijn werk en boeken mocht ik nu dan eindelijk met eigen ogen zijn persoonlijke werkwijze gaan aanschouwen. Het betrof twee dagen vol opstellingen onder zijn begeleiding en op zaterdagavond een lezing over zijn allernieuwste boek en inzichten. Heerlijk om ondergedompeld te worden in zijn werk- en zienswijze. Zelf zien, ervaren en voelen wat bij me past en wat niet. Hoe kan ik deze kunde en kennis weer meenemen en integreren in CV-Coaching? Welke naam ga 'ik' het geven? Want ik voel dat op een of andere manier Familie Opstellingen, Organisatie Opstellingen, Gestalt Therapie en/of Trauma Opstellingen niet mijn woorden zijn en niet bij mijn blauwdruk passen voor CV-Coaching en ook niet de lading dekken van wat ik doe of wil zijn. Ook sluit het ene het andere niet uit voor mijn gevoel en zou het een ook goed naast het ander kunnen bestaan in de psyche.
Ik voel dat ik met Traum-A Opstellingen (alsof het een voorkeursplan A en niet plan B is van het 'ik') wel uit de voeten kan en omdat ik twee dagen in de vertalingsmodus heb gezeten van Nederlands naar Duits en andersom merk ik dat er een glimlach op mijn gezicht komt terwijl ik naar huis rijd en me deze woordspeling te binnen schiet! Ik voel direct dat 'Traum-A Opstellingen' in het Nederlands meteen voor mij 'Droom Opstellingen' wordt en hierdoor verbinding maakt met mijn bedrijfsmotto:
'Droom 'n Leven of leef je Droom'.
Vanaf nu zal ik daarom dus de droom van de deelnemers opstellen en wil ik gaan onderzoeken tot welke keuzes, inzichten en mogelijkheden dit gaat leiden. Omdat bij mij ook vaak de helderheid van mijn psyche in de nacht via mijn dromen tot mij komt. Tot welke theorie het behoort en wat erachter zit zal dan vervolgens in 'het hier en nu' in de opstelling duidelijk worden en niet vooraf bepaald. Ook schept dit nog geen verwachting van het beeld van de opstelling.
Verbinding maken met je familie systeem of met je trauma kan dus wel onderdeel zijn van je opstelling bij mij, maar zal dus niet het uitgangspunt zijn. Als eerste wil ik 'jouw droom' opstellen en vervolgens als begeleider ook heel bewust gaan kijken naar de taalkundige constructie van 'jouw droom'. Elementen uit deze formulering van 'jouw droom' daarna pas in de opstelling neerzetten. De afgelopen twee dagen is mij namelijk enorm duidelijk geworden dat taal, verwachtingen, overtuigingen en gezegden niet zomaar tot onze 'waarheid', ons systeem, ons afweermechanisme, onze overlevingstrategie, onze geschiedenis en/of ons land behoren.
Als je bereid bent om dit te onderzoeken in een opstelling. Of als je nieuwsgierig bent waarom je jouw droom nog niet volledig leeft, dan kom je er volgens mijn perspectief en persoonlijke ervaring er vanzelf achter wat de oorzaak is tijdens deze manier van opstellen waarom je jouw volledig potentieel nog niet leeft!
Nieuwsgierig geworden? Neem dan contact met me op via Facebook, Twitter, Linkedin of via een mailtje naar info@CV-Coaching.nl
Graag tot ziens,
Charlotte van Iersel
www.CV-Coaching.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten