zaterdag 29 november 2014

Het Systeem van Sinterklaas & zwarte Piet



Laatst vroeg een deelnemer voorafgaande aan een sessie bij mijn paarden aan mij of ik kon uitleggen wat nou eigenlijk systemisch werken is.

Om dit in taal te kunnen verwoorden was voor mij best een uitdaging, omdat ik meer ben van het ervaringsgericht leren en gewoon doen. Toch wilde ik een poging wagen en nam hiervoor het systeem van Sinterklaas als voorbeeld.

Als kind ben je immers onderdeel van je gezin van herkomst. Heb je te maken met school, je sportclub, je vriendenkring of de vriendenkring van je ouders, het werk van je ouders, social media zoals tv en internet. Kortom de hele samenleving bevat allemaal systemen waar je onderdeel van uit maakt als kind. Al deze systemen schotelen jou als kind 'de illusie van Sinterklaas' voor. Puur en volledig uit onvoorwaardelijke liefde voor jou!

Hierbij mag je als kind je verlangens uiten. Je mag al je dromen op een lijstje zetten. Nadenken over wat je wil en dit vervolgens in je schoen stoppen om te delen met daar komt hij weer: 'de illusie van Sinterklaas'. Iedereen om je heen gaat samen helemaal op in deze 'illusie van Sinterklaas'. Buren worden ingeschakeld om op de deur te bonzen. Wortels worden aangeschaft voor in je schoen voor het paard van Sinterklaas. De schooljuf knutselt er op los met je en de mensen die echt veel van je houden slaan helemaal door in deze 'illusie van Sinterklaas'.

De spanning is soms niet te dragen. Je voelt dat er iets niet klopt en hoe ouder je wordt hoe sterker dat gevoel wordt en hoe meer vragen je gaat stellen over 'dit systeem van Sinterklaas'. Soms ga je bij jezelf denken: "Ben ík nou gek??? Of hoe zit dat???"

Tot iemand deze 'waarheid' tot 'waan' verheft en 'jouw illusie van Sinterklaas' aan gruzelementen doet vallen. Dit moment noemen we dan in het systemisch werk 'dé interventie'. De coach noemen we dan in dit geval 'de zwarte Piet'!

In het voorbeeld van 'de illusie van Sinterklaas' weet je vast nog wel wie bij jou deze 'interventie' deed. En wie dus voor jou 'de zwarte Piet' kreeg.

Vanuit onze Nederlandse taal kom je dan ook heel logisch tot de volgende drie spreekwoorden:
1. De zwarte Piet doorspelen naar ... = de schuld doorschuiven
2. De zwarte Piet krijgen. = de schuld krijgen
3. Iemand de zwarte Piet toespelen. = iemand benadelen
Dit komt allemaal voort uit oud Nederlandse volksverhalen, die ieder op geheel eigen wijze werden doorverteld. Misschien was per regio in Nederland het gezegde of de ontknoping wel anders...wie zal het zeggen???

In ieder geval doorzie je dat je verstrikt zat in alle systemen om je heen, maar natuurlijk het meest in je familiesysteem. Je emotie gekoppeld aan dit moment kan waarschijnlijk iedere persoon in onze Nederlandse maatschappij zich ook nog heel zuiver herinneren. Je eerste 'trauma', je eerste 'ontmantelde familie illusie' is een feit. Je overlevingsdelen werden heel eventjes geactiveerd, omdat je deze teleurstelling van formaat natuurlijk wel wilt overleven. Meestal vinden je gezonde delen dan snel weer het vertouwen en de veiligheid terug binnen je gezin van herkomst en valt de schade nog wel mee ;)

Eigenlijk gaat systemisch werk dus al terug naar de oorsprong van dit familiefeest in Nederland. En eigenlijk gaat het dus helemaal niet over een 'zwarte Piet' waar nu zoveel discussies over gaande zijn.
Het gaat erover dat wereldwijd mensen onderdeel zijn van een systeem dat uit liefde voor het kind een 'waarheid creëert ofwel een illusie' die maakt dat het kind gelukkig is...waarschijnlijk raakt het verhaal van de Kerstman hier ook wel de kern en de oorsprong voor alle systemen over de hele wereld.

Wanneer we als volwassene er dan uiteindelijk via het systemisch werk met paarden en een coach achter komen dat een bepaalde waarheid dus slechts een illusie was die uit liefde in stand werd gehouden door het gehele systeem van herkomst en misschien ook nog wel door andere systemen, dan blijkt de werkelijke waarheid echter vaak beter te dragen en functioneler voor de persoon dan deze oorspronkelijke illusie!

Dan pas kan iemand ook écht komen tot nieuwe perspectieven, eigen inzichten en persoonlijke keuzes.

Voor mijn deelnemer was mijn verhaal duidelijk. Ik hoop voor jou als lezer nu ook.

Wil je zelf eens een systemische opstelling ervaren met paarden? Neem dan gerust eens contact met me op of doe jezelf voor de feestdagen een cadeaubon van CV-Coaching cadeau.

Ik wens je in ieder geval alvast een super fijne Sinterklaasavond en een warme Kerst toe!

Veel liefs Charlotte
www.CV-Coaching.nl
Info@CV-Coaching.nl



Geen opmerkingen:

Een reactie posten